Het laten walsen van wijn in je glas...?

Iets voor wijnwappies?

wine, splash, glass-1543170.jpg

Het ziet er inderdaad wat bijzonder uit. Met een geconcentreerde blik, de vingers geklemd om het pootje van het wijnglas, en dan als een Harry Potter driftige toverbewegingen maken om alles om je heen te laten veranderen in zoete druifjes. De toverspreuk zal je niet verder brengen, maar wat is dan wel het nut van het laten “walsen” van de wijn in je glas?

Ik doe het zelf ook. Geloof mij, ik voel geen enkele motivatie om indruk te maken op mijn omgeving met mijn snobistische hobby. Maar, het helpt mij echt om de wijn beter te ruiken. Er zijn verschillende argumenten om je wijn even te walsen. De eerste is voor mij het meest belangrijk. 

  1. Meer geur. Door de wijn te walsen, laat je een beetje wijn plakken aan de rand van je glas. Omdat dit een kleine hoeveelheid is, kan dit makkelijker verdampen, dan vanuit die enorme wijnvijver boven het steeltje. Het oppervlak van het glas waar de wijn (tijdelijk) aan heeft geplakt, is waarschijnlijk ook warmer, dus bevordert dit de verdamping. En die verdampte wijn, schiet rechtstreeks je neus in in afwachting op jouw alleszeggende oordeel.

  2. Nog meer geur. Door de wijn te walsen, komt de wijn ook in aanraking met meer zuurstof. Deze zuurstof zorgt ervoor dat aromaverbindingen beter gedetecteerd kunnen worden en helpt harde tannines verzachten. 

  3. Minder geur. Van sommige geuren in wijn word je niet heel enthousiast. Als een wijn teveel sulfiet heeft gekregen, dan kan dat naar zwavel ruiken. Is er te weinig zuurstof in aanraking gekomen met de wijn, dan kan de wijn ruiken naar een putlucht, naar rotte eieren. Het mooie is van een beetje walsen, dat het walsen deze vieze geurtjes kan laten verdwijnen. (Laat je sowieso niet uit het veld slaan door die rotte eieren. De meeste ervaringen die ik hiermee heb, is dat na tijdje wachten en walsen zich meestal een waanzinnig lekkere wijn ontvouwt.)

  4. Nog minder geur. Ben jij net die ongelukkige met een minder schoon wijnglas voor je neus? Dat het glas zelf niet heel erg lekker ruikt? Bijvoorbeeld een beetje stoffig van al die weken in de kast staan? Door te walsen gaan er hopelijk meerdere legertjes wijnaroma’s over de stoffige geur liggen en kun je je volledig focussen op alleen het goede dat de wijn heeft te bieden. De aroma’s van de wijn maskeren in dit geval de ongewenste geur van het glas. 

  5. Uitzicht op de wijn. Jij hebt mooi de tijd om die wijn eens goed te bekijken, op het moment dat ie rondjes aan het draaien is in je glas. Wat vind je eigenlijk van de kleur? En de viscositeit (is de wijn “een dikke” of “een dunne” vloeistof)? Ook ontstaan er “tranen” in het glas. Ook wel “benen” genoemd. En dit laatste aspect zegt dan weer iets over de hoeveelheid alcohol in de wijn. 

  6. Door rustig kleine cirkeltjes met het glas te maken, komen de aroma’s vrij. Hoe meer kwaliteit en complexiteit de wijn heeft, hoe meer er voor de neus te ontdekken valt. Een eenvoudige wijn zie ik altijd maar als een solo pianoconcert, terwijl bij een complexe wijn je naar het hele orkest zit te luisteren. Bij bijvoorbeeld een eenvoudige wijn, ruik je fruit (aardbei en framboos). Maar in een complexe wijn kun je bijvoorbeeld aroma’s van gras, hooi, honing, vanille, abrikoos, perzik en lychee ontdekken. 

  7. Complexe wijnen ontwikkelen zich in het glas. In eerste instantie kunnen ze gesloten overkomen,  maar na tien minuten of een half uur geeft zo’n wijn veel meer vrij. De (geur)stoffen in een wijn presenteren zich zelden allemaal op hetzelfde moment. Ze hebben een unieke time-intensity en ze beïnvloeden elkaar. Ruik daarom regelmatig opnieuw om te ontdekken wat er in het glas gebeurt.

En hoe dan? Hoe pak je dat walsen aan, zonder dat je die heerlijke Bordeaux deelt met tafellaken en het witte broekpak van je schoonmoeder?

Om er mee te beginnen, raad ik je aan om het glas gewoon lekker plat op tafel te laten staan. Schenk er niet teveel wijn in de eerste keer. Pak het steeltje van het glas met duim en wijsvinger vast en maak een cirkelvormige beweging, terwijl je het glas plat op tafel laat staan. Nou? Is dat al geen rock en roll in je glas? Profiteer gelijk van de 4 voordelen die hier boven staan opgesomd. 

Oefen een tijdje terwijl het glas plat op tafel staat. Heb je de beweging in de vingers? Dan kun je heel langzaam het glas richting de hemel bewegen en ben je er helemaal klaar voor om een onuitwisbare indruk op je kroeggenoten achter te laten.