Help! Mijn Instagram Account is gekopieerd...

Vragen je Instagram contacten waarom je opeens van die rare berichten naar ze stuurt?

Nee, je account is waarschijnlijk niet gehackt. Hier is iets anders aan de hand. Grote kans dat je account gekopieerd is. Iemand op het Internet met minder goede bedoelingen heeft een kopie gemaakt van jouw Instagram account.

Je hoeft je niet gelijk hele grote zorgen te maken, maar het is wel verstandig om samen met je Instagram contacten actie te ondernemen. Lees in dit artikel wat je eraan kunt doen om het zo snel mogelijk te laten stoppen. Het is mij ook overkomen en hierbij mijn tips zodat jij je voordeel ermee kunt doen. Dit keer even geen blog over wijn, hoewel dit artikel natuurlijk ook een stuk lekkerder leest met een mooi glas erbij…

Openbaar profiel
Waarschijnlijk heb je op Instagram een openbaar profiel. Daar is helemaal niets mis mee, maar dat stelt de copycat wel in de gelegenheid om de volgende items van je te kopiëren:

Deze items worden niet handmatig gekopieerd, maar via geautomatiseerde scripts. Aangezien je profiel openbaar is, kun je bovenstaande zaken gewoon van internet af halen. 

Aan de haal met profielnaam, foto en bio
De copycat zal in eerste instantie een profielnaam kiezen die heel erg lijkt op jouw echte profielnaam op Instagram. Denk dan bijvoorbeeld aan het toevoegen van een “underscore” in je profielnaam. Het kan ook een andere subtiele wijziging zijn, zo klein dat het andere gebruikers op Instagram niet opvalt. In mijn geval heeft de copycat de profielnaam “wijn__martijn” geregistreerd en ook “wijn_martijn_”. 

Twee profielnamen die heel erg lijken op mijn originele Instagram profielnaam: “wijn_martijn”. Dat er een extra underscore is toegevoegd aan de profielnaam valt de gemiddelde Instagram gebruiker bijna niet op. Zeker als naast deze profielnaam, jouw eigen originele foto prijkt…! Want die profielfoto wordt ook gewoon gekopieerd en door de copycat in het fake Instagram profiel gebruikt. 

En om het hele kopieerfeest compleet te maken, heeft de copycat de gehele tekst uit je bio (de biografie tekst onder je profielfoto), inclusief een eventuele hyperlink naar een internetpagina als je die had staan in je bio, gekopieerd en overgenomen in het nieuw geregistreerde fake account op Instagram

Instagram gebruikers zien dus in het fake account, jouw profielnaam, jouw profielfoto en jouw originele biografie. Het enige waar gebruikers aan kunnen zien dat het niet jouw originele Instagram account is, is dat er bijvoorbeeld een liggend streepje / underscore is toegevoegd aan de profielnaam. Het andere belangrijke verschil bij het fake account is, dat het fake account geen openbaar Instagram profiel is, maar een profiel waarbij je een volgverzoek moet indienen. Terwijl jouw originele account wél openbaar is.

Werkwijze van de copycat
Na het kopiëren van al jouw Instagram items zal de copycat, snel aan de slag gaan met het gaan volgen van jouw volgers. Jouw volgers die een niet-openbaar Instagram account hebben, zullen (geautomatiseerd) een volgverzoek van de copycat ontvangen. Ook jouw volgers met een openbaar account, zullen gevolgd gaan worden op Instagram door de copycat. 

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat deze volgacties en volgverzoeken verstuurd worden op bijvoorbeeld vrijdagmiddag laat. De medewerkers bij Instagram belast met het controleren van ongewenste activiteiten, hebben ook weekend. Deze afdelingen zullen ongetwijfeld minder goed bezet zijn in het weekend of op feestdagen, met als gevolg dat de scripts van de copycat ongestoord hun acties kunnen afmaken tijdens de momenten dat er minder mensen op kantoor zijn. 

Jouw volgers met een niet-openbaar account, zullen zich afvragen waarom “jij” opnieuw een volgverzoek bij hen indient. Ben je soms je wachtwoord vergeten van je eerste oorspronkelijke Instagram account? Ben je misschien niet blij met je oorspronkelijke Instagram account en wil je met dit nieuwe account opnieuw beginnen? Op zich helemaal geen rare beweegredenen. 

Grote kans dat jouw volgers het volgverzoek van de copycat accepteren, omdat jouw volgers denken dat jij achter dat account zit. Let wel: als jouw volgers jou niet op de hoogte stellen van de acties van deze copycat, merk jijzelf er dus helemaal niets van. Jij hebt op dat moment helemaal niet in de gaten wat er allemaal achter jouw rug op Instagram gebeurt. 

Doelstelling van de copycat
De gebruikers die nu gevolgd worden door de copycat en misschien ook wel de copycat terugvolgen, hebben waarschijnlijk nog steeds het idee dat jij achter het account zit en dat er ook verder niks mis is, met dat Instagram account. De copycat zal hierna via de chat van Instagram (geautomatiseerd) contact proberen te zoeken met jouw volgers via tekstberichten. Deze volgers zullen op dat moment wederom denken, dat jij die tekstberichten verstuurd.

Aangezien het goed mogelijk is, dat jouw volgers (veel) vertrouwen hebben in jou, zullen de volgers ook vertrouwen hebben in de tekstberichten die zij ontvangen van de copycat. Na een paar algemene tekstberichten, zal de copycat een phishing link in het tekstbericht zetten, met het verzoek aan de ontvanger om de link te volgen. En dan zijn we inderdaad aanbeland bij de doelstelling van de copycat. De Instagram gebruiker op deze manier lokken om op een onveilige link te klikken. 

Vroeger gebeurde het veel via e-mail. Daarna via WhatsApp. “Mama, ik heb mijn telefoon laten vallen en nu een nieuw nummer. Mijn oude nummer kan je weggooien….” En nu dus via Instagram. 

Heel vervelend allemaal. Mensen denken dat jij achter het versturen van rare berichten zit. Het gebeurt allemaal achter je rug, je hebt zelf geen idee wie er allemaal van je volgers wordt lastiggevallen. En hoe goed bedoelt ook, de hele dag krijg je berichten van mensen die vragen hebben over wat er allemaal met je aan de hand is. Het kost veel tijd om op al deze berichten weer te antwoorden, ook omdat ze via Instagram, LinkedIn, WhatsApp, SMS, e-mail en andere platforms bij je binnenkomen.

Oplossing: het fake account zo snel mogelijk van Instagram laten verwijderen
Een van de oplossingen is om geen openbaar profiel meer te hebben op Instagram. Maar dat is natuurlijk niet een echte oplossing. Waarschijnlijk heb je er heel bewust voor gekozen om met een openbaar profiel op Instagram te staan en dan is het verbergen van je account niet wenselijk. 

Om het fake account zo snel mogelijk van Instagram te laten verwijderen, heb je de hulp nodig van jouw netwerk. Het is belangrijk dat je jouw Instagram volgers vraagt om het fake account van de copycat te rapporteren. Misschien dat sommige van jouw volgers niet weten hoe zij dit kunnen doen. Als je onderstaande link doorstuurt naar jouw volger, dan kunnen ze eenvoudig het stappenplan volgen:

https://wijnmartijn.nl/help-mijn-instagram-account-is-gekopieerd#oplossing

Oplossing: Het rapporteren bij Instagram van een fake account

Zoals eerder geschreven: Je hebt echt de hulp nodig van je persoonlijke Instagram netwerk. Vraag zoveel mogelijk van je contacten om onderstaande stappen voor je uit te voeren. Daarna ben je afhankelijk van hoe snel de staff van Instagram deze melding oppakt. Loop je op vrijdagmiddag tegen dit probleem aan, dan kan het best wel eens zijn dat het even duurt voordat het is opgelost. Grote kans dat je dan een hoop berichtjes van je netwerk gaat ontvangen in het weekend… Verwacht overigens niet dat Instagram een terugkoppeling aan je zal verstrekken nadat ze de melding hebben opgepakt. 

Stap 1. Selecteer het profiel van de copycat

Let erop dat je wel het juiste copycat profiel selecteert, en niet per ongeluk je eigen account. Of dat jouw volgers per ongeluk jouw account selecteren. Even opletten dus. Aangezien heel veel items uit het copycat account (bijna) hetzelfde eruit zien als bij jouw account, is het niet ondenkbaar dat jouw volgers per abuis jouw account selecteren. Het is niet de bedoeling dat jij wordt gerapporteerd bij Instagram, toch?

Zodra je het juiste Instagram account hebt geselecteerd, klik je op de drie puntjes rechtsboven naast de profielfoto. 

Stap 2. Kies Rapporteren

Nadat je op de drie puntjes hebt geklikt, vouwt er een menu open. Kies voor Rapporteren.  

Stap 3. Kies “Dit account probeert iemand na te doen”

 

Stap 4. Kies “Iemand die ik ken”

 

Na het melden ontvang je deze terugkoppeling van Instagram

 

Stap 5. Kies “…..blokkeren”

 Zodra je op blokkeren hebt gedrukt, is er geen communicatie meer mogelijk tussen het fake account en je eigen account. Je zit natuurlijk ook niet te wachten op deze communicatie. Aan de andere kant is het ook wel weer lastig, omdat je het fake account niet meer in de gaten kan houden. Het lijkt er bijvoorbeeld op, dat als je het account hebt geblokkeerd, en je zoekt op het account, dat het account nog wel bestaat, maar jij ziet het niet meer. De tip is dan om via een ander Instagram account te zoeken op het account van de copycat. 

Als je het account niet meer kunt vinden tussen alle andere Instagram accounts, dan is het probleem waarschijnlijk opgelost. Houd ogen en oren wel open voor nieuwe pogingen. Bij mijn account heeft de copycat een paar dagen nadat het eerste fake account was verwijderd, een nieuw fake account in het leven geroepen. 

Hopelijk gaat Instagram snel aan de slag met het ontwerpen van een algoritme wat snel fake accounts kan opsporen en verwijderen. Dit scheelt jou en je volgers veel tijd en frustratie.