Wat drinken we er eigenlijk bij?

Doe eens gek en maak gebruik van ChatGPT


Een gezellige avond bij jou thuis in het vooruitzicht. Over twee weken komt er een groep vrienden bij je eten. De afgelopen dagen ben je bezig geweest met het verzamelen van creatieve en originele recepten. Doen we 4 of 5 gangen? Qua smaken probeer je natuurlijk een beetje op te bouwen. Een delicate ceviche om mee te beginnen en daarna bijvoorbeeld een mooi gerechtje met vis? Wat dacht je van een malse zeebaarsfilet met iets van beetgare worteltjes? Later in het menu iets met gegrild rood vlees met pepersaus? Het water loopt je toch in de mond om hier alleen maar over te fantaseren? Je wilt je vrienden in de watten leggen met al deze mondvermaakjes. Maar de gezelligheid, het lachen en de anekdotes maken de avond natuurlijk helemaal tot een feest. 

En ja, over die gezelligheid gesproken. Wat drinken we erbij? Altijd een kriem om die wijnen erbij te bedenken. Welke wijn is nou de perfecte keuze bij die ene gang? Maakt je hart al een sprongetje bij deze vraag? Nou, relax even en lees dit artikel door. Er is hulp. En die is nog gratis ook. 

Waanzinnige gerechtjes, mooie bijpassende wijnen, veel schaterlachen, die avond met je vrienden gaat een succes worden!


Maar, ten eerste. Smaken verschillen. Qua gerechten en qua wijn. Alle mensen bij je aan tafel hebben unieke smaak voorkeuren. In het bijzonder gaat dat op voor “het combinatiegevoel” van de spijs en de wijn. De meest perfecte wijn-spijs combinatie is echt persoonlijk en kan ook nog eens afhankelijk zijn van het moment. Of je nu oesters en chablis combineert op een maandagochtend om 09:00u of op een zaterdagavond rond 19:00u. Wedden dat jijzelf al verschillende rapportcijfers uitdeelt aan deze combinatie op de verschillende tijdstippen? Grote kans dat je individuele vrienden ook allemaal met een andere “moodset” bij je aan tafel komen zitten. Laat dus het idee van die ene, unieke, perfecte match dus maar varen. 

Mijn ervaring is, dat je met een leuke en wat meer gedetailleerde beschrijving van de gerechten en de wijnen, de beleving van je vrienden écht een boost kan geven. 

Eerst schenk je de bijpassende wijn in voordat je het gerecht op tafel zet. Vraag de mensen om nog even te wachten met het proeven van de wijn. Met de wijnfles in je hand, wacht je tot je vrienden de focus op jou hebben. Vertel geanimeerd iets over de wijn. Waar komt de wijn vandaan? Welke druivenrassen zijn gebruikt om de wijn te maken. Heeft het wijnhuis gekozen voor rijping op roestvrijstalen tanks of juist voor rijping op vaten? En wat doet dit met de aroma’s in het glas? En waarom heb je juist deze wijn gekozen bij het gerecht? Een witte wijn uit een wat koeler klimaat en gelagerd op inox tanks, met een frisse zuurgraad, zou zo maar eens goed kunnen passen bij die ceviche… Wat meer details over het wijnhuis wat al generaties bestaat, of dat de naam van de wijn is ontleent aan de naam van de vrouw van de oprichter, doet heel veel met de beleving van je gasten.

Hierna volgt het serveren van de gang. De bordjes zijn mooi opgemaakt en vertrekken vanuit de keuken naar je gasten. Welke specifieke ingrediënten heb je gebruikt bij de ceviche? Maak een mooi verhaaltje over die ingrediënten op het bordje, die bijvoorbeeld een contrast geven op de schaal van zuur en zoet. Misschien heb je nog iets van een krokantje toegevoegd om het mondgevoel te versterken? Benoem het voordat je vrienden enthousiast vork en mes ter hand nemen om de gang te verorberen. Zie het bespreken van wijn en spijs als een geanimeerde presentatie. En geloof me, die sprankelende toelichting van jou, zet de gezellige avond in een volgende versnelling. 

 

Ten tweede. Hoe kom je erachter wat een goede wijncombinatie is bij het gerecht? Nou, gelukkig hebben we ChatGPT. Ik heb het idee dat het hele internet vol staat met waanzinnig veel goede suggesties op het gebied van wijn-spijs combinaties, in verschillende talen. Waarom zouden we daar dan geen gebruik van maken? En anders dan bij Google, waar je je vraagt stelt en dan nog op zoek moet gaan naar een site die hopelijk een oplossing biedt, geeft ChatGPT suggesties waar je snel inspiratie van krijgt. 

Stap 1. Maak een account aan op ChatGPT

Klik hier voor het aanmaken van een account

Stap 2. Stel je vraag aan ChatGPT

Heb je geen idee welke wijn goed past bij bijvoorbeeld ceviche? Dan zou je deze vraag aan ChatGPT kunnen stellen:

 

Welke wijn kan ik het beste serveren bij Ceviche?

Bedankt, ChatGPT! Zou ik zeggen. Want hier kunnen we natuurlijk wel wat mee. Blijkbaar past een wijn met een hogere zuurgraad goed bij ceviche. Met deze informatie ben je gelijk een volwaardige gesprekspartner voor de slijter in je dorp. Of je gaat zelf op zoek naar iets bijpassend. Via webshops op internet of misschien een (wat duurdere) fles in de supermarkt halen? Een mooie Sauvignon Blanc klinkt fantastisch toch? Let erop dat de wijn niet is gerijpt op hout, want de aroma’s uit het hout zouden de delicate smaken van een ceviche kunnen overvleugelen. 

En voor je verhaal wat je gaat vertellen aan tafel, laat je je natuurlijk ook inspireren door ChatGPT. 

Fantastisch, toch?! Je hoeft niet het hele verhaal uit je hoofd te leren. Kies gewoon de onderdelen uit die jij het meest interessant vindt. 

Als je een mooie bijpassende fles hebt gevonden, misschien kun je ChatGPT nog wat vragen stellen over het specifieke wijnhuis, of over de regio waar de wijn vandaan komt. Zo worden je verhalen over de wijnen (en de gerechten) nog completer. Volgens mij gaat het een fantastische avond worden met je vrienden. Veel plezier gewenst!